+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Tatăl și bebelușii

Tatăl și bebelușii

tata copil parentalitate

Mama introducând tatăl în lumea bebelușului

Mama are nevoie de soț să o sprijine și să ia decizii împreună. Ea se confruntă cu temeri și nelămuriri ca tânără mămică.

Mama are un rol major în crearea relației dintre tata și copilul lui. Îl poate implica în activitățile bebelușului.

mama tata bebelus conexiune

Mamele au dificultăți în a-i permite copilului să se separe. Tatăl poate să tempereze intensitatea relaței dintre copil și mama, când acesta își dorește să fie independent.
Exemplele pot fi multiple:copilul își dorește să experimenteze activ sufrageria, bebelușul poate dormi singur.

Importanța tatălului în viața bebelușului

Tatăl o ajută pe mama să se simta bine fizic şi fericită emoţional. Copilul este martor la o relatie bună dintre părinţi. Astfel va crede că viaţa este uşoară, va deveni optimist şi este un copil mai liniştit, mai relaxat – securizat social.

Citeşte şi despre “Copiii la psihoterapeut”

mama tata bebelus impreuna fericire

Rolul tatălui este să îi ofere sprijin mamei, să o susțină în crearea autorității, să reprezinte legea și ordinea pe care mama le sădeşte în viață copilului. El nu trebuie să fie prezent tot timpul pentru a face asta. Este important să apară des și constant, să fie o prezență reală și vie. Copiilor le place să vadă că un părinte rezolva problemele când celălalt este absent. Mama poate fi autoritară, dar este dificil când trebuie să reprezinte totul. Presiunea este una mare atunci când ea trebuie să reărezinte viață copilului atât elementul puternic și sever, cât și iubirea. E mai simplu și pentru copii să aibă doi părinți: unul poate fi urât, în timp ce celălalt este iubit, și ulterior invers. Când tatăl nu este prezent să stabilească limitele copilul poate fi agresiv cu mama.

Diferența ca factor de dezvoltare

Tatăl înglobează trăsăturilor care îl diferențiază de ceilalți bărbați și personalității sale puternice. Momentul cel mai bun în care băiețelul sau fetiță își poate cunoaște tatăl este la începutul vieţii, când impresiile sunt foarte puternice. Unii copii îl vor cunoaște în realitate, alții, datorită absenței frecvente a tatălui, vor avea nevoie să și-l imagineze. Dacă tatăl este prezent și își dorește să se implice în relația cu copilul, îi va îmbunătăți semnificativ experiență. Dacă ambii părinți împart responsabilitatea unei familii, ea va fi zona de creștere pentru copilul lor.

mama tata copil natura

Copilul poate avea acces la un mod distinct de a înțelege viață, pasiuni diferite, activități diferite, o profesie diferită, modalități particulare de a reacționa la o aceeași experiență, o varietate în a exprimă trăirile emoționale. Părinții care au profesii pe care le efectuează la domiciliu vor vedea bucuria copilului de a fi lângă el și de a-l ajută. Un pictor, un scriitor, un ITst, un bucătar, un cizmar etc. uneori îl implică în activitatea lui sau se implică el în jocul copilului.

Este important că tatăl să fie idealizat în momentele de absența, dar și să fie prezent în mod real alături de copil, cu defectele inerente. De exemplu, un tată care a murit când copilul era mic sau înainte de nașterea lui, va fi un tată absent, idealizat și deci perfect. Imaginea tatălui, fiind pusă pe un piedestal, este greu să concureze cu orice bărbat cunoscut ulterior….

Va urma…

Bibliografie

Colocvii de psihanaliză, coordonator Vera Şandor

Itinerar de psihanaliză, Vera Şandor

Crearea şi ruperea legăturilor afective, John Bowlby

Procese de maturizare, Winnicott

Limbajul lui Winnicott, Jan Abram

Copilul, familia şi lumea interioară, Winnicott

Puncte de cotitură; de la naştere la 3 ani, dezvoltarea emoţională şi comportamentală a copilului tău, Brazelton

Puncte de cotitură; de 3 la 6 ani, dezvoltarea emoţionala şi comportamentală a copilului tău, Brazelton

Ruxandra Voinea

Telefon: 0724551022

Email: voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com

valorificarepersonala@gmail.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *