Tatăl și bebelușii
Mama introducând tatăl în lumea bebelușului
Mama are nevoie de soț să o sprijine și să ia decizii împreună. Ea se confruntă cu temeri și nelămuriri ca tânără mămică.
Mama are un rol major în crearea relației dintre tata și copilul lui. Îl poate implica în activitățile bebelușului.
Mamele au dificultăți în a-i permite copilului să se separe. Tatăl poate să tempereze intensitatea relaței dintre copil și mama, când acesta își dorește să fie independent.
Exemplele pot fi multiple:copilul își dorește să experimenteze activ sufrageria, bebelușul poate dormi singur.
Importanța tatălului în viața bebelușului
Tatăl o ajută pe mama să se simta bine fizic şi fericită emoţional. Copilul este martor la o relatie bună dintre părinţi. Astfel va crede că viaţa este uşoară, va deveni optimist şi este un copil mai liniştit, mai relaxat – securizat social.
Citeşte şi despre “Copiii la psihoterapeut”
Rolul tatălui este să îi ofere sprijin mamei, să o susțină în crearea autorității, să reprezinte legea și ordinea pe care mama le sădeşte în viață copilului. El nu trebuie să fie prezent tot timpul pentru a face asta. Este important să apară des și constant, să fie o prezență reală și vie. Copiilor le place să vadă că un părinte rezolva problemele când celălalt este absent. Mama poate fi autoritară, dar este dificil când trebuie să reprezinte totul. Presiunea este una mare atunci când ea trebuie să reărezinte viață copilului atât elementul puternic și sever, cât și iubirea. E mai simplu și pentru copii să aibă doi părinți: unul poate fi urât, în timp ce celălalt este iubit, și ulterior invers. Când tatăl nu este prezent să stabilească limitele copilul poate fi agresiv cu mama.
Diferența ca factor de dezvoltare
Tatăl înglobează trăsăturilor care îl diferențiază de ceilalți bărbați și personalității sale puternice. Momentul cel mai bun în care băiețelul sau fetiță își poate cunoaște tatăl este la începutul vieţii, când impresiile sunt foarte puternice. Unii copii îl vor cunoaște în realitate, alții, datorită absenței frecvente a tatălui, vor avea nevoie să și-l imagineze. Dacă tatăl este prezent și își dorește să se implice în relația cu copilul, îi va îmbunătăți semnificativ experiență. Dacă ambii părinți împart responsabilitatea unei familii, ea va fi zona de creștere pentru copilul lor.
Copilul poate avea acces la un mod distinct de a înțelege viață, pasiuni diferite, activități diferite, o profesie diferită, modalități particulare de a reacționa la o aceeași experiență, o varietate în a exprimă trăirile emoționale. Părinții care au profesii pe care le efectuează la domiciliu vor vedea bucuria copilului de a fi lângă el și de a-l ajută. Un pictor, un scriitor, un ITst, un bucătar, un cizmar etc. uneori îl implică în activitatea lui sau se implică el în jocul copilului.
Este important că tatăl să fie idealizat în momentele de absența, dar și să fie prezent în mod real alături de copil, cu defectele inerente. De exemplu, un tată care a murit când copilul era mic sau înainte de nașterea lui, va fi un tată absent, idealizat și deci perfect. Imaginea tatălui, fiind pusă pe un piedestal, este greu să concureze cu orice bărbat cunoscut ulterior….
Va urma…
Bibliografie
Colocvii de psihanaliză, coordonator Vera Şandor
Itinerar de psihanaliză, Vera Şandor
Crearea şi ruperea legăturilor afective, John Bowlby
Procese de maturizare, Winnicott
Limbajul lui Winnicott, Jan Abram
Copilul, familia şi lumea interioară, Winnicott
Puncte de cotitură; de la naştere la 3 ani, dezvoltarea emoţională şi comportamentală a copilului tău, Brazelton
Puncte de cotitură; de 3 la 6 ani, dezvoltarea emoţionala şi comportamentală a copilului tău, Brazelton
Ruxandra Voinea
Telefon: 0724551022
Email: voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com
valorificarepersonala@gmail.com