+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Mecanismele de apărare folosite de Offred în Povestea Slujitoarei II

Mecanismele de apărare folosite de Offred în Povestea Slujitoarei II

Offred Mecanisme apărare sentimente

Offred Mecanisme de apărare – Apărarea reprezintă modul în care mintea împiedică accesul în conștiință al sentimentelor. Terapeuții încearcă să înțeleagă sentimentele pacienților lor. În cazul lui Offred, terapia ar putea fi o variantă salvatoare, adaptativă doar dacă ar reuși să evadeze din Gilead, eliberând-o de simptomele psihiatrice secundare traumei. Până atunci, toate mecanismele contruite o ajută să facă față unei realități insuportabile și de negândit pentru noi, telespectatorii și accesul la conștientizarea și demontarea lor ar avea efect dezadaptativ.

Citește și Distopia prezentă în Povestea Slujitoarei

Apărările sunt deseori folosite în situații de pericol. Individul este confruntat cu amenințarea unui afect care riscă să copleșească Eul și încearcă să înăbușe acest afect. Pericolele reale și anticipate din Gilead sunt de o intensitate și o frecvență colosală, făcând ca mulți oameni să clacheze sau să găsească o manieră prin care să lupte împotriva sistemului.

Offred Mecanisme  apărare detasare clivaj

La indivizii normali, un afect intens poate bloca funcțiile mentale de gândire, organizare și concentrare. La indivizii psihotici sau cu o organizare de tip borderline, chiar și afectele de o intensitate scăzută pot face să se dizolve funcțiile Eului – toleranța la afect este minimă. La indivizii nevrotici, forța Eului poate fi adecvată. Un afect de intensitate redusă poate funcționa ca semnal. Afectul semnal mobilizează apărările în acele situații care îi reamintesc individului, de regulă la nivel inconștient, de situații precedente similare în care s-a simțit copleșit.

Gileadul cu toata ideologia, manipularea, groaza și traumele pe care le promovează ca și cum ar fi ceva normal, are puterea de a înnebuni temporar sau pe termen lung multe tipuri de persoalități.

Offred Mecanisme de apărare

Inconştient, June foloseşte mecanismul de memorie selectivă pentru a evita evenimentele neplăcute din trecut. Își aduce aminte clipele plăcute cu speranța că se vor reîntâlni “cred în rezistență și cred că nu există lumină, fără umbră”. 

Offred își amintește și de timpul petrecut cu mama sa în copilărie, recurgând la fantasmare “visez că sunt trează şi că mama vine cu tava și mă întreabă dacă mă simt mai bine. Când eram mică și eram bolnavă, mama trebuia să nu meargă la serviciu ca să aibă grijă de mine”. Ea își aduce aminte și de personalitatea mamei și de relația lor. Deşi unele părți ale mamei nu sunt plăcute, își aduce aminte de natura ei independentă și răzbătătoare. “O admir pe mama din unele puncte de vedere, chiar dacă lucrurile nu au fost ușoare între noi. Nu am vrut să îmi trăiesc viața după condițiile ei, să fiu încarnarea ideilor ei. Ne certam pe subiectul asta, dar acum o vreau înapoi. Vreau ca totul să fie la fel ca înainte.“  

Offred  sentimente abuz sange

Reveria diurnă nevrotică sau fantasma se referă la imaginație, reverie, fantezie. Activitatea psihică conștientă este însoțită, susținută, menținută, însuflețită și afectată de fantasme inconștiente, care își au originea în copilărie și sunt în principal (originar) preocupate de procesele și relațiile biologice, supuse elaborării simbolice. Fantasmele pot fi profunde sau superficiale, conștiente sau inconștiente, libidinale sau agresive, infantile sau adulte, sadice sau masochiste, creative sau nevrotice, isterice, obsesionale, depresive, schizoide, paranoide. În general fantasmele lui June sunt conștiente, depresive și obsesionale.

Fanasmarea apare și prin pendularea între trecut și viitor, încercând să își construiască mental o prespectivă diferită ” Tânjeam după viitor. De unde căpătasem pofta aceea nestăpânită.”

Citește și despre Mecanismele de apărare folosite de Offred în Povestea Slujitoarei I

Negarea lumii în care se află se vede în flash-urile despre trecut – un trecut frumos alături de familia ei. Astfel, prin regresie temporală acordă o atenție specială unor perioade anterioare, evitând astfel conflicte atuale.

Va urma…

Bibliografie

Povestea slujitoarei, Margaret Atwood, 1986, Editura Paladin

101 apărări, Cum se autoprotejează mintea, Jarome S. Blackman, 2012, Editura Trei

Dicționar critic de psihanaliză, Charles Rycroft, 2013, Editura Trei

Eul și mecanismele de apărare, Ana Freud, Editura Fundația Generația

Ruxandra Voinea

Telefon: 0724551022

Email: voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com

valorificarepersonala@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *