+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Sfaturi pentru părinții copiilor mici în timpul epidemiei de Coronavirus

Sfaturi pentru părinții copiilor mici în timpul epidemiei de Coronavirus

Coronavirus (Covid-19)păriní copii mici

Coronavirusul (Covid-19) este o epidemie majoră. Din fericire, puțini copii mici s-au îmbolnăvit. Majoritatea copiilor bolnavi au avut cazuri ușoare. Cu toate acestea, copiii mici sunt foarte afectați de carantină și de anxietatea părinților și a altor adulți. Adulții ar putea crede că micuții nu vor observa toate schimbările și stresul, dar ei sunt foarte sensibili la ceea ce se întâmplă. Iată câteva dintre modalitățile prin care copiii reacționează la stres și câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a-i ajuta.

Copiii mici reacționează la traume printr-o serie de manifestări:
  • plâns frecvent;
  • dificultate de a rămâne nemișcat;
  • probleme în a adormi și de a dormi;
  • coșmaruri;
  • agățarea de îngrijitorii lor;
  • frica de a fi singur;
  • joc repetitiv (pot repeta din nou ceea ce au auzit; pot încerca să aibă grijă specială de păpuși sau plușuri și să le ascundă sau să le acopere) ;
  • pot deveni foarte agresivi și supărați;
  • se pot retrage din contact

 Unii dintre copii pot regresa, își pierd abilitățile deprinse de a merge la toaletă, pot dori mai degrabă o sticlă decât să bea dintr-un pahar, vor să mănânce mâncare pentru copii sau să refuze să mănânce, pot vorbi ca un copil mult mai mic.

Citește și despre Corpul și psihicul

Copiii mici sunt foarte sensibili la stresul experimentat de îngrijitorii lor. Le afectează capacitatea de a acționa în modurile lor obișnuite și le afectează emoțiile. Cel mai adesea, ei nu pot vorbi despre temerile și stresul lor. Părinții îi pot proteja de stresul pe care îl simt adulții, dar îngrijitorii trebuie să fie conștienți că cei mici sunt supărați.


Lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta copiii:

  1. Rutinele sunt foarte importante. Dezastrele, izolarea forțată și alte situații traumatice îi rup deseori de rutinele obișnuite. Crearea de noi rutine sau restabilirea rutinelor obișnuite îi pot ajuta pe copii să se simtă în siguranță. Menținerea regulată a mesei și a orei de culcare, setarea unei ore zilnice pentru a juca jocuri împreună, pentru a le citi sau pentru a cânta melodii împreună, de ajutor.
  2. Susținerea părinților sau a persoanelor care îngrijesc este foarte importantă în perioadele de stres și în perioada de după terminarea dezastrului acut. Părinții pot fi prezenți fizic, dar nu sunt disponibili emoțional, deoarece ei sunt atât de stresați. Este important să vă faceți timp pentru a-i liniști pe copii și a petrece timp cu ei.
  3. Explicați de ce lucrurile stau altfel. Este posibil ca aceștia să nu înțeleagă de ce lucrurile s-au schimbat (cum ar fi, de ce nu pot ieși afară sau să se joace cu alți copii), dar vorbind cu ei, îi va ajuta să se simtă susținuți. Ajutați copiii într-un mod adecvat vârstei lor. Mențineți explicațiile simple.
  4. Ai grijă de tine. Este foarte important. Chiar dacă ei nu sunt expuși direct la traume, ei pot recunoaște stresul și îngrijorarea la copiii mai mari și adulții din casă.
  5. Dacă aceștia au fost trimiși să stea cu membrii familiei într-un alt oraș, vorbiți-le prin mijloace electronice cât mai des posibil în timpul zilei și la culcare. Dacă sunt acasă, încercați să îi puneți în contact cu alți copii folosind mijloace electronice.

Scris de Joy D. Osofsky, PhD & Harold J. Osofsky. M.D., Ph.D. Terrorism and Disaster Coalition for Child and Family Resilience                                

Tulane University Medical School

Tradus de Voinea Ruxandra Cristina

       Sursa articolului

Sursa pozei

.

Ruxandra Voinea

Psihoterapeut de orientare psihanalitică și psiholog clinician

Telefon: 0724551022

Email: voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com

valorificarepersonala@gmail.com

One Response

  1. […] Citește și despre Sfaturi pentru părinții copiilor mici în timpul epidemiei de Coronavirus […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *