+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Impactul Coronavirusului în sistemul de sănătate mintală

Impactul Coronavirusului în sistemul de sănătate mintală

Coronavirus

Coronavirusului în spitale – accentul pe cele de psihiatrie

Criza Coronavirusului pune o presiune mare pe sistemul social și pe cel medical. Amenințările fizice și psihologice contemporane reprezintă o realitate confuzantă.

Pacienții internați în spitalele de psihiatrie

Datorită riscului de infecție cu Covid, spitalele încearcă să facă mai puține internari psihiatrice. Pacienții sunt admiși doar în stări foarte grave (de exemplu: tendințe suicidare, episod psihotic acut, sevraj datorat alcolului sau drogurilor).  Pentru a minimaliza riscul pe care pacienții și personalul îl au s-au conturat niște reguli de gestionare a Coronavirusului în spitale.

Presiunea COVID 19 ne afectează pe toți în diferite moduri. Fiecare dintre noi gestionăm anxietățile despre infecția noastră și a familiei, anxietățile legate despre boală și moarte.

 Coronavirusul doctor

În psihiatrie au fost afectați în special pacienții cu probleme psihotice, intensificându-i-se anxietățile persecutorii; mulți pacienți sau suspecți de Covid au fost nevoiți să se izoleze în camerele lor sau în cele de spital. Au apărut conflicte între pacienții care nu au conștientizarea realității externe și a bolii; nu vor să fie admiși psihiatric, simțind că libertatea le este și mai îngrădită.

Citește și despre Sfaturi pentru părinții copiilor mici în timpul epidemiei de Coronavirus

Personalul angajat în spitalele de psihiatrie

Totodată au apărut conflicte între pacienți și personal. Personalul trebuie să se bazeze pe abilitatea lor de a diferenția între riscuri reale, închipuite, fantasmate, ireale, persecutorii. Dar COVID 19 a creat o situație în care există o zonă mare de incertitudine, de anxietate , de contagiune cu virusul. Este dificil pentru fiecare să ne dăm seama când suntem persecutați sau când suntem prea atenți, paranoici, obsesionali.

Personalul are de-a face cu propriile anxietăți cu privire la infecție, cele ale familiei. Anxietățile sunt exacerbate de COVID 19 ceea ce duce la o dificultate majoră.

O situație problematică apare când anxietatea internă găsește o realitate externă similară. Acest lucru duce interferează cu încredere în propria judecată de a ști diferența între ce este în interior și în exterior.

 Coronavirus medici personal psihiatrie

Într-un spital este esențial să avem controlul asupra judecății noastre. Coronavirusul subminează această capacitate de judecată a personalului medical: nu prea mai au încredere în propriile minți și în propria capacitatea de a judeca.

Personalul are dificultăți când o persoană bolnavă psihic nu respectă distanțarea socială, nu are conștientizarea bolii, consideră că personalul este împotriva lui și nu respectă nicio recomandare. Prin urmare este foarte dificil pentru personal să gestioneze situațiile.

Ce am putea face pentru ca personalul să poată ajuta mai bine pacienții? Coronavirusul în spitale – recomandări

Ar fi important să existe ședințe de supervizare și terapie de grup a personalului. Astfel, vor putea să gândească dilemele, să parcurgă efortul esențial de metabolizare a anxietăților și să diferențieze îngrijorările legitime de cele exagerate. Vor ajunge să înțeleagă de unde vin lucrurile și mai ales unde este nevoie de acțiune și unde este nevoie de mai multă gândire.

Supervizarea și terapia de grup nu ar trebui să fie un lux, vi ar trebui să fie obligatorie în practica psihiatrică. Liderii clinicieni, formatorii, seniorii pot fi un exemplu.

Impactul Coronavirusului sănătate mintală

Trebuie acceptat faptul că o parte a personalului se poate simți traumatizată, afectând astfel munca. Cum? Prin absențe, întârzieri, concedii medicale, stări de furie, irascibilitate, indiferentă.

Mecanismele de apărare ale omului sunt necesare și ar trebui respectate. În prezent, sunt unii ce au reacționat cu evitare, negare: “Sunt bine, eu nu am nevoie de nimic”; “Pe mine nu mă afectează deloc boala asta sau ce se întâmplă în jurul meu”. Oricum, intervențiile trebuie făcute cu delicatețe și doar dacă există blocaje sau derapaje ce afectează funcționalitatea.

Din când în când, personalul va avea dificultăți de gestionare. Este important ca managerii

  • să știe punctele slabe și punctele forte ale angajaților,
  • când cineva are probleme,
  • când are nevoie de cuvinte consolatoare
  • de înțelegerea și recunoașterea faptului că a făcut tot ce a putut.

Citește si despre Anxietatea ce accentuează patologia problemelor alimentare datorită izolării din perioada Coronavirusului

Ruxandra Voinea

Psihoterapeut de orientare psihanalitică și psiholog clinician

Telefon: 0724551022

Email: voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com

valorificarepersonala@gmail.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *