+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Psihanaliză

Psihanaliza se referă la o metodă de înțelegere a manierei de funcționare a minții umane, proces care este diferit de la individ la individ. Psihanaliza se bazează pe observarea structurării emoționale și pe ajutarea pacientului să își înțeleagă rădăcinile profunde ale structurării psihicului, care au un impact major în comportamentul său.

Pentru a putea ajunge la această înțelegere, psihanaliza formulează niște teorii care își au sursa în experiența clinică cu pacienții. Astfel, se dezvoltă o manieră particulară, individuală de înțelegere a fenomenelor. Psihanaliza ca metodă teoretică și practică a fost elaborată de Sigmund Freud (1856-1939) la sfârșitul secolului XIX. Cu toate că au existat mulți specialiști anterior, faima lui a fost întărită de faptul că a redefinit și a adus inovații teoretice, care l-au făcut popular într-o manieră fără precedent. A fundamentat prima formă de psihoterapie și tratament al dificultăților psihice. Teoria și practica psihanalitică au fost îmbogățite, contestate, perfecționate, prin efortul de peste 100 de ani al altor psihanaliști și specialiști. În prezent, “psihanaliza reprezintă în continuare abordarea cea mai coerentă și satisfăcătoare intelectual pe care o avem despre mintea umană.” (Eric Kandel, neuropsiholog, câștigător al Premiului Nobel)

BENEFICII

MATURITATE PSIHICĂ

Vindecarea simptomelor, prin înţelegerea conflictelor psihice, generatoare de simptome.

MAXIMIZAREA PERFORMANȚEI

Cunoașterea interioară și îndepărtarea impedimentelor conduc la realizarea potențialului înnăscut.

LIBERTATE INTERIOARĂ

Alegeri responsabile și conștiente.

BAZA EMOȚIONALĂ

Atenția la implicațiile afective, sentimente, maniere de relaționare.

Psihanaliza

Descrisă de Freud

Procedeu de investigare a proceselor psihice, altminteri greu accesibile.

Demers de cunoaștere a funcționării psihice

Metodă de tratament al tulburărilor (nevrotice), care se bazează pe această investigație.

Psihoterapie

Serii de concepții psihologice, dobândite prin acest mijloc, care se contopesc progresiv într-o discipină științifică.

Teorie

Formarea în psihanaliză În România, există câteva școli de formare în psihanaliză și o societate de psihanaliză. Candidaților li se cere să fie psihologi sau medici, dar uneori sunt acceptați și cu alte studii socio-umane. În plus, se cere o analiză personală, considerându-se că nu se poate să fi analist până ce nu ai trecut tu însuți printr-un astfel de proces de lungă durată. În urma unui interviu, candidatul poate fi admis sau nu. Odată admis, formarea va presupune cursuri teoretice și supervizare a cazurilor, parcurse în minim 5 ani.

Vera Șandor 

primul psihanalist acreditat IPA (International Psychoanalytical Association) din România

“Psihanaliza descoperă și explică devenirea umană în boală și sănătate printre altele și ca pe un travaliu de sinteză a instanțelor psihice, o sinteză a factorilor biologici, sociali, culturali, morali. În lumina analizei acestei dinamici, economii și structurări, se poate imagina și “asculta/vindeca” un număr infinit de destine/soluții individuale de existență. Trauma este doar unul dintre factorii luați în considerare și nu devine niciodată un factor exclusiv determinant al destinului individual sănătos sau bolnav.”