+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Blog

Brukner Luni de fiere perversiune

Luni de fiere – Un tango periculos I

Perversiune – Luni de fiere Cum definim familia tradițională? Cum arată cuplul modern? Când libertatea testării limitelor atinge perversiunea? Ce este degradant într-o relație intimă? Romanul “Luni de fiere” scris de contemporanul Pascal Bruckner pare să abordeze astfel de dileme. Vasul şi suspendare graniţelor Acțiunea se desfășoară pe bordul unui vas, în drum spre India, aplatizându-se parcă limitele morale sau sexuale. Pe de-o parte spațiu vast și plin de oportunități, pe de altă parte locul…
Read more

Coronavirus

Impactul Coronavirusului în sistemul de sănătate mintală

Coronavirusului în spitale – accentul pe cele de psihiatrie Criza Coronavirusului pune o presiune mare pe sistemul social și pe cel medical. Amenințările fizice și psihologice contemporane reprezintă o realitate confuzantă. Pacienții internați în spitalele de psihiatrie Datorită riscului de infecție cu Covid, spitalele încearcă să facă mai puține internari psihiatrice. Pacienții sunt admiși doar în stări foarte grave (de exemplu: tendințe suicidare, episod psihotic acut, sevraj datorat alcolului sau drogurilor).  Pentru a minimaliza riscul…
Read more

Coronavirus (Covid-19)păriní copii mici

Sfaturi pentru părinții copiilor mici în timpul epidemiei de Coronavirus

Coronavirusul (Covid-19) este o epidemie majoră. Din fericire, puțini copii mici s-au îmbolnăvit. Majoritatea copiilor bolnavi au avut cazuri ușoare. Cu toate acestea, copiii mici sunt foarte afectați de carantină și de anxietatea părinților și a altor adulți. Adulții ar putea crede că micuții nu vor observa toate schimbările și stresul, dar ei sunt foarte sensibili la ceea ce se întâmplă. Iată câteva dintre modalitățile prin care copiii reacționează la stres și câteva dintre lucrurile…
Read more

Psihosoma și psihanaliza

Psihosoma și psihanaliza

“Confruntat cu durerea fizică, cu sfâșierile interioare, cu traumatismele universale și personale pe care i le-a adus viața, omul este capabil să creeze o nevroză, o psihoză, un scut caracterial, o perversiune sexuală, vise, opere de artă – și maladii psihosomatice. Artist al propriei sale ființe, este puțin capabil să modifice forma creațiilor sale psihice, structură al cărei rol nu este numai să-l mențină în echilibru economia pulsională, ci și sentimentul de identitate. De aceea,…
Read more

Fantasmă

Fantasma

<<Ce este o fantasmă? Termenul este astăzi utilizat în mod banal și este asociat de obicei sexualității. Expresia “a-şi realiza fantasmele” este evocată uneori ca un ideal de împlinire erotică. Fantasma este deci situată în mod clar de partea plăcerii, mai precis, a dorinței sexuale. Ceea ce este pus la îndoială, este realizarea acestei dorințe sexuale, precum și obstacolele care i se opun. “Luați-vă dorințele drept realități”: este, de asemenea, ceea ce promovau sloganurile revoluției…
Read more

Corpul psihicul

Corpul și psihicul

Corpul și psihicul în optica analitică Este evident că fără corp nu există psyche. Și în optica psihanalizei, procesele psihice se originează în procesele biologice și evoluează pornind de la ele. Corpul, în mod paradoxal, în afara capacității sale de a fi reprezentat psihic, nu are o existență pentru Eul* subiectului. Astfel, analistul nu are de-a face cu “sinele somatic” al pacienților săi, decât în măsura în care acesta cere o reprezentare mentală. Iar în…
Read more