+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Pionierele psihanalizei copiilor

Pionierele psihanalizei copiilor

Pionierele psihanalizei copiilor

Pot psihoterapeuții să înțeleagă copilul care suferă? Copilul nu poate relata ceea ce i se întamplă așa ușor ca adultul. Cum îl pot ajuta psihanaliștii? Este posibilă ameliorarea simptomelor copiilor? Sunt întrebările la care au răspuns cele ce au deschis drumul în abordarea psihoterapeutică a copiilor, atât prin studii, cercetări pe grupuri diverse, cât și prin practica și teoria pe care au lasat-o viitoarelor generații. În ultimii 100 de ani, numeroase modificări și adăgiri au venit în ajutrorul diversitații problematicilor cu care psihanaliștii și psihoterapeuții se confruntă. Au apărut și alte forme terapeutice ce ajută copii, însă impactul și anumite tehnici și teorii ale celor două rămân actuale.

Anna Freud

Anna Freud (3.12.1895 – 9.10.1982), cea mai mică fată a lui Sigmund Freud s-a născut în Viena. Profesoară și ulterior psihanalistă, lucrările ei au subliniat importanța Eului și a nivelurilor, “liniilor sale de dezvoltare” normale. A scris și a publicat numeroase opere psihanalitice. Contribuția Anei Freud este una remarcabilă, reprezentând un efort de peste 50 de ani. În 1952 împreună cu Kate Friedlander a pus bazele Centrului de Formare și Practică Clinica Hampsted unde au fost realizate numeroase studii și cercetări. Ulterior deschide și Clinica The Well Baby, Grupul The Mother and Toddler, The War Nurseries. A ajutat copiii orfani din vremea războiului, supraviețuitori ai holocaustului sau pe cei cu diverse probleme. Este prima care a dezvoltat și a scris o carte despre mecanismele de apărare: “Eul și mecanismele defensive”, arătând că încercăm să ne protejăm Eul prin numeroase mecanisme în fața problemelor sau a suferinței. Pe termen lung, folosind aceste metode defensive ne protejăm și de o dezvoltare matură.

Ana Freud  începe în 1936 să trateze copii prin metoda psihanalitică. Câteva aspecte importante:

  • observarea directă ce conduce către o psihologie psihanalitică a copilului
  • rolul mediului în dezvoltare, diferența majoră față de psihanaliza adultului
  • dimensiunea anturajului aduce o relevanță a conflictelor de adaptare și a conflictelor reactive
  • copilul are o modalitate de desfășurare regulată, conceptualizând astfel liniile de dezvoltare ale copiilor
Citeşte şi despre Boris Cyrulnik în București
Melanie Klein

Melanie Klein (1882-1960) aduce un impact considerabil în înțelegerea psihozelor și autismului. Se preocupă de analiza mecanismelor profunde care condiționaează alături de hazardurile economice și politice distrugerea spațiului psihic și nimicirea vieții spirituale. Îmbogățind teoria freudiana, bazându-și teoria pe aplicarea principiilor în terapia cu copii, influențează psihanaliza britanică (W.R.Bion, D.W. Winnicott, Frances Tustin). Vede psihanaliza ca arta de a trata capacitatea de a gândi.

Controverse

Marile Controverse ale Societății Britanice de Psihanaliză dintre 1941 și 1945, se datorează curentelor diferite în abordarea psihanalizei copiilor ale celor două femei și ale celor ce le susțin. Ambele vin în completarea teoriilor freudiene, însă atât în teoria cât și în practica lor apar diferențe majore.

Melanie Klein considera că bebelușul are încă de la naștere capacitatea de a forma interacțiuni sociale, iar în lumea sa internă apar prezente imagini încă neconturate, dar perceptibile ale figurilor de atașament, mai ales a celei materne. Ana Freud, continuând în acest aspect ideea tatălui ei, crede că în prima perioada a vieții bebelușul este centrat pe lumea sa internă, pe nevoile sale, totul fiind nou și în curs de descoperire, neexistând o diferențiere fizică sau psihică între lumea sa și cea a mamei în momentul interacțiunii.

Citeşte şi despre “Copilul la psihoterapeut”

Datorită disensiunilor teoretice, fiind nevoite să își explice teoria și să își valideze experiența psihoterapeutică, au dezvoltat și îmbunătățit constant maniera de tratare a dificultățiilor copiilor și adolescenților. Astfel, ambele contribuții sunt esențiale pentru practicienii debutanți și nu numai.

Teoriile Anei Freud sunt populare în America, pe când cele ale Melaniee Klein în Marea Britanie.

2 Responses

  1. […] Citește și despre “Pionierele psihanalizei copiilor” […]

  2. […] Citeşte şi despre “Pionierele psihanalizei copiilor” […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *