+40724551022
voinea_ruxandra_cristina@yahoo.com valorificarepersonala@gmail.com

Adolescenţii şi mirajul cannabisului

Adolescenţii şi mirajul cannabisului

Canabisul consumat în adolescență crește riscul de psihoză

Persoanele care au consumat în mod regulat canabis în adolescență lor au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare psihotică înainte de vârsta de 30 de ani, conchide un studiu de mare finlandez de la Universitatea din Oulu. „Aceste rezultate sunt foarte clare, confirmă Franck Schürhoff, specialist în schizofrenie la spitalele universitare Henri Mondor din Créteil, și devine tot mai interesant faptul că adolescenții nu au avut nici simptom în antecedență sau rude afectate.“„Creierul adolescentului este în plină remodelare hormonală și neuronale la pubertate“ Franck Schürhoff.

Cei 6534 tineri finlandezi intervievați acum cincisprezece ani, cei care au declarat consumul frecvent de canabis au avut manifestări psihotice cu o frecvență triplată. Neobișnuit pentru acest tip de studiu, efectul specific al drogului poate fi distinsă de cea a consumului, de multe ori în comun, al tutun sau alcool. Acest efect este susținut de un studiu britanic de la Universitatea din Bristol, publicat recent in revista medicala JAMA Psychiatry. Pe o populație de 5300 adolescenți între 14 la 17 ani, cei ce au raportat utilizarea regulată de canabis au avut un risc de trei ori mai mare de a avea tulburări psihotice (halucinații, iluzii, voci ) după 18 ani.

Citește și despre “Adolescența, o enigmă? I”

Din ce în ce mai multe cazuri ajung la camera de urgență

 Ipoteza evocată uneori a faptul că persoanele cu riscului psihotic anterior consumului de canabis sunt cele care au dificultăți ulterioare a fost, de asemenea, infirnată deoarece adolescenții care au avut simptome psihotice de avertizare începând cu 12 ani de nu au fost mai susceptibili în a folosi droguri.  La această vârstă neuronii lor prezintă un vârf de receptori al THC-ului, substanța chimică halucinogenă a medicamentului.

marijuana joint adolescenti psihoza tulburari europa proent

Procentajul populației consumatoare de canabis din Europa, raport 2008, vârstă 15-64 ani

La adulții consumatori de canabis posibilitatea declanșării tulburărilor psihotice este cunoscută demult psihiatrilor.

În statul american Colorado, în 2009 a apărut liberalizarea progresivă a utilizării canabisului cu scop medicinal. În 2012 a fost legalizat consumul său cu scop recreațional. La începutul lui 2014, comercializarea sa este permisă sub presiunea diferitelor lobby-uri industriale sau de pro-canabis și cu perspectiva atractivă pentru stat a veniturilor fiscale puternice. Rezultatul a fost o creștere de 20% a vizitelor la camera de urgenta pentru tulburări psihice legate de utilizarea de canabis la începutul anului 2012 și la sfârșitul anului 2014. Pentru adolescenți, aceste vizite aproape s-au triplat în intervalul 2009-2015.

Citește și despre “Adolescența, o enigmă? II”

Un medicament ușor accesibil și bogat în THC

joint handmade cuiÎn timp, canabisul a devenit mult mai ușor de accesat și mai mult și mai bogat în THC. În  Franța, potrivit celui mai recent raport din centrul de monitorizare de droguri european și adicții lor (OEDT) tratamentul medical al persoanelor cu tulburări mintale pe fondul consumului de canabis a crescut din 2012, iar conținutul de THC al rășinii de canabis, de asemenea, a crescut. Diferitele forme de canabis, al căror conținut de THC s-a triplat în ultimii ani, au un risc semnificativ mai mare pentru nivelul sistemului nervos, și este mai atenuat de alte substanțe prezente în mod natural în plantă.

„Consumul de canabis este o problemă de sănătate publică în rândul adolescenților, în special în cazul în care acestea prezintă semne de risc, cum ar fi repliere socială, motivație scăzută, credințe bizare, percepții neobișnuite“, avertizează Franck Schürhoff.

Sursă:

http://sante.lefigaro.fr/article/le-cannabis-a-l-adolescence-accroit-le-risque-psychotique/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *